Vertelstof in de bovenbouw: heldenverhalen, geschiedenis en levenswijsheid
Ook in de bovenbouw van Kindcentrum De Stern vormt de vertelstof een belangrijk onderdeel van het onderwijs. Waar in de onderbouw sprookjes en fabels centraal staan, groeien de verhalen in groep 6, 7 en 8 mee met de innerlijke ontwikkeling van het kind. We volgen hierin de vertelstoflijn van het vrijeschoolonderwijs, waarin het levensverhaal en de morele ontwikkeling van het kind centraal staan.
In groep 6 duiken we in mythologie en heldenverhalen, zoals de Noorse sagen en de Griekse mythen. Kinderen herkennen zich in de zoektocht, moed en strijd van de helden. Deze verhalen geven richting aan de innerlijke ontwikkeling die kinderen in deze leeftijdsfase doormaken.
In groep 7 maken we de stap naar de grote wereldgeschiedenis: oude beschavingen, de middeleeuwen, ontdekkingsreizen en levensverhalen van belangrijke historische figuren. Door deze verhalen krijgen kinderen inzicht in het grotere geheel, in cultuurverschillen en in de ontwikkeling van de mensheid. Ze leren verbanden leggen en kritisch denken.
In groep 8 staat de moderne tijd centraal, met ruimte voor biografieën, maatschappelijke thema’s en verhalen over moed, verantwoordelijkheid en idealen. De vertelstof biedt kinderen houvast en inspiratie in hun groei naar zelfstandigheid en hun voorbereiding op het voortgezet onderwijs.
Ook in de bovenbouw worden de verhalen op een levendige en kunstzinnige manier tot leven gebracht: via tekenen, schilderen, muziek, drama en gesprekken. Zo worden niet alleen cognitieve vaardigheden aangesproken, maar ook creativiteit, empathie en reflectie.
Een dag vol verdieping, structuur en expressie
De dagen in de bovenbouw beginnen, net als in de onderbouw, met een warme opmaat: een moment van verbinding, rust en gezamenlijke start. Dit helpt kinderen om met aandacht en focus de dag te beginnen.
Daarna volgt het periodeonderwijs: thematisch, verdiepend en veelzijdig. Gedurende enkele weken staat één onderwerp centraal. Dit kan taal, geschiedenis, natuur of kunst zijn – altijd aangeboden op een manier die hoofd, hart en handen verbindt.
In het hoofdwerkblok na de pauze ligt de focus op rekenen, en spelling. Deze lessen zijn doelgericht en sluiten aan op de leerdoelen van het curriculum, met voldoende ruimte voor individuele ontwikkeling. We werken vanuit methodes, met een duidelijk lesmodel en gedifferentieerde instructie.
De middag is gereserveerd voor vaklessen en expressie: houtbewerking, muziek, toneel, textiele werkvormen, schilderen, dans en vooral: veel naar buiten! De natuur is een belangrijke leeromgeving, waar we spelenderwijs ontdekken, bewegen en samenwerken.
Door deze afwisseling van diepgang, structuur en creativiteit ontstaat er een rijk en evenwichtig leerklimaat. In de bovenbouw leggen kinderen niet alleen een stevige cognitieve basis, maar ontwikkelen ze ook zelfstandigheid, creativiteit en een breed wereldbeeld – klaar voor de volgende stap.
De Stern, sterk in leren, rijk in leven!