Met De Stern vlieg je naar grote hoogte

Een kind dat aan het eind van groep 8 afscheid neemt van Kindcentrum De Stern, neemt afscheid van een leefgemeenschap waarin hij liefdevolle aandacht heeft gekregen van alle teamleden. Aan het eind van deze leeftijdsfase, heeft het kind geleerd als zelfstandig mens volwaardig en creatief deel te kunnen nemen aan de maatschappij van de toekomst. We willen dat zij zichzelf gewild en gezien voelen en dat ze geleerd hebben op zichzelf te vertrouwen. Kindcentrum De Stern draagt bij aan de verbreding en verdieping van hun interesse voor de maatschappij en de wereld.

Onderzoek alles en behoud het goede

Identiteit
Basisschool De Stern is een regulier christelijke basisschool voor Natuurlijk Onderwijs. Natuurlijk Onderwijs biedt onderwijs gericht op de ontwikkelingsfase waarin het kind zich bevindt en spreekt hart, hoofd en handen aan. Bij ons is leren, natuurlijk beleven.

Wij hebben als uitgangspunt: onderwijzen is ook opvoeden. Onderwijs gaat verder dan alleen goed leren lezen of rekenen. Onderwijs staat in dienst van de persoonlijkheidsvorming. Wij willen in het leven van het kind van betekenis zijn.

Elk kind heeft van nature talenten. Natuurlijk Onderwijs wil dat het deze talenten kan ontdekken en ontwikkelen. Dit vraagt om onderwijs dat verbreed en verdiept. Wij doen dit door vakken aan te bieden zoals schilderen, tekenen, danskunst, toneel en muziek. Maar ook de abstracte vakken te onderwijzen middels beeldende, en kunstzinnige vakken en de kinderen mee de natuur in te nemen. Hart, hoofd en handen worden aangesproken en prikkelt leerlingen in hun creativiteit.

Natuur
Basisschool De Stern voor Natuurlijk Onderwijs is een school waar het ritme van de seizoenen en de wijsheid van de natuur invulling geven aan de onderwijsthema’s. Wij volgen het jaarritme van de natuur en vieren de jaarfeesten. Dit maakt kinderen bewust van het jaarverloop en draagt bij aan verbondenheid met de natuur.

Daarnaast nemen we onze leerlingen en de lesstof mee de natuur in. We onderhouden onze eigen schoolmoestuin, bieden vakken als heemkunde en dierkunde en we gebruiken de natuur om lekker in te bewegen en te spelen. Op deze manier prikkelen we de creativiteit van onze leerlingen. Want leren doe je tenslotte met je hele lijf.

Onderwijsvernieuwing
Kindcentrum De Stern is een school van deze tijd. Wij vinden onderwijs in media en ICT dan ook enorm belangrijk. Zo belangrijk, dat ICT onderwijs bij De Stern tot de kernvakken behoord. Kinderen leren vanaf de middenbouw om te gaan met verschillende computerprogramma’s als Word en Powerpoint. Maar ook veilig gebruik maken van internet en blind leren typen behoren tot het onderwijsprogramma. Daarnaast zal het gebruik van media bijdragen aan differentiatie binnen het klassikale onderwijs vanaf de middenbouw.
Bij onderwijsvernieuwing kunt u ook denken aan het gebruik van digiboards vanaf de middenbouw en het gebruik van computers binnen de remedial teaching. Ook de kruisbestuiving met vernieuwende onderwijsvormen zoals het vrijeschoolonderwijs, Montessori onderwijs, en Jenaplan onderwijs dragen bij aan ons onderwijsprogramma.

Pedagogiek binnen het onderwijs

We werken aan een sfeer op school van rust en evenwicht waar ieder kind, elke ouder en elk teamlid zich VEILIG voelt. De teamleden gebruiken zachte stemmen en zijn een voorbeeldfunctie voor het kind. Dat wil zeggen dat zij hun kalmte bewaren en voor’leven’ zoals wij dat van kinderen verwachten. De sfeer is niet autoritair maar vanuit de autoriteit van de leerkrachten is er ruimte voor het kind om te zijn wie het is. We handelen vanuit respect voor elkaar, ook hier heeft de leerkracht een voor’leef’functie voor het kind.

We bieden de kinderen grenzen met liefde en vertrouwen het kind om daar gehoor aan te geven. Mocht dit een moeilijke opdracht zijn, zullen we het kind moeten begrijpen en hulp bieden dat past bij de vraag die er ligt.