Vertelstof
Op Kindcentrum De Stern nemen we kinderen in de onderbouw mee in de rijke wereld van de vertelstof. In groep 3, 4 en 5 vormen sprookjes, fabels en ontstaansgeschiedenissen de rode draad in het onderwijs.
In groep 3 staan klassieke sprookjes centraal. Deze tijdloze verhalen spreken tot de verbeelding, stimuleren de taalontwikkeling en bieden morele boodschappen die aansluiten bij de belevingswereld van jonge kinderen. Door het vertellen én beleven van sprookjes krijgen kinderen grip op emoties, symboliek en sociale situaties.
In groep 4 maken kinderen kennis met fabels: korte verhalen met dieren in de hoofdrol, die op speelse wijze menselijke eigenschappen en levenslessen verbeelden. Ze nodigen uit tot gesprek, reflectie en zelfinzicht, en vormen een natuurlijke brug naar het ontwikkelen van moreel bewustzijn.
In groep 5 duiken we in ontstaansverhalen van volkeren van over de hele wereld. Hoe is de aarde ontstaan? Waar komen de dieren vandaan? Deze verhalen voeden de verwondering en brengen kinderen in contact met verschillende culturen en wereldbeelden. Ze stimuleren het historisch en ruimtelijk denken, en leggen een basis voor interesse in geschiedenis en aardrijkskunde.
Via deze vertelstof verbinden we hoofd, hart en handen: de verhalen worden niet alleen gehoord, maar ook beleefd via tekenen, schilderen, toneel en gesprekken. Zo groeit het kind niet alleen in kennis, maar ook in creativiteit, empathie en levenswijsheid.
Een ritmische dag vol verdieping en beleving
In de onderbouw van Kindcentrum De Stern begint elke schooldag met een rustige opmaat, waarin sociaal-emotionele activiteiten centraal staan. Denk aan kringspelletjes, liedjes, gesprekken en rituelen die zorgen voor verbinding, veiligheid en een goede start van de dag. Zo ontstaat er ruimte in hoofd en hart om tot leren te komen.
Daarna volgt het periodeonderwijs: In deze thematische lessen duiken kinderen gedurende een aantal weken diep in één onderwerp. Of het nu gaat om taal, natuur, geschiedenis of kunst – we benaderen de stof vanuit verschillende invalshoeken en maken gebruik van verhalen, tekenen, zingen, toneel en beweging. Zo komt de leerstof echt tot leven.
Na deze rijke ochtendperiode richten we ons op het hoofdwerk: rekenen, spelling en basisvaardigheden. Deze lessen sluiten aan op de leerdoelen en zorgen voor structuur en verdieping binnen de doorgaande leerlijnen.
In de middag is er ruimte voor de vaklessen – momenten waarin de handen en het hart weer volop aan bod komen. Kinderen werken aan muziek, houtbewerken, textiele werkvormen, schilderen, tekenen en dans. We trekken er ook vaak op uit: veel buiten zijn is een belangrijk onderdeel van ons ritme. Buiten wordt niet alleen gespeeld, maar ook geleerd en ontdekt.
Door deze afwisseling tussen denken, doen en beleven ontstaat er een natuurlijke balans in de dag. Kinderen ontwikkelen zich breed, met aandacht voor hoofd, hart én handen – precies zoals we dat op De Stern belangrijk vinden.